Fra friskole til frivillig organisation

  • Renovering
  • Bæredygtighed & genbrug

Vi har netop afsluttet den første halvdel af renoveringen af en tidligere friskole i Brabrand, der er placeret lige op af den kulturelle smeltedigel Bazar Vest. Siden august måned sidste år har det ikke stået stille her på Edwin Rahrs Vej 32, hvor renoveringsprocessen har været i fuld gang. Ejendommen har ikke i nyere tid undergået en så gennemgribende renovering, og resultatet taler derfor også for sig selv.

Bygningen blev oprindeligt opført i 1962, og har tidligere huset Jydsk Varmekedelfabriks kontorbygning. Flere årtier senere var der dog efterspørgsel på en skole i området, og derfor åbnede Lykkeskolen i 1992. Dette var ejendommens funktion frem til 2018, hvorefter lokalerne stod tomme indtil renovering af lejemålet startede.  Renoveringen er ifølge vores byggeformand, Jens Anker Bech, forløbet planmæssigt og uden de store udfordringer. Derfor kunne de nye lejere, Danmission, primo januar 2021 flytte ind i de fine nyrenoverede lokaler på 777 m², hvor deres ønske om at få et lejemål med større synlighed er blevet imødekommet. 

Genbrug i højsædet 

Ikke ulig vores tidligere renoveringer, har der under denne renovering også været fokus på for så vidt muligt at genbruge materialer fra den eksisterende bygning for at bibeholde lejemålets historik. Først og fremmest har ejendommens ”skal” så at sige fået lov at stå, og dermed har vi bevaret bygningens oprindelige rammer. Vores byggeformand, Jens Anker Bech, stod i spidsen for renoveringen og herfra husker han især de gamle, sigende bygningsdetaljer som dukkede op undervejs:

”Under renoveringen var vi så heldige at kunne konstatere, at Höganäs gulvklinker var en bestanddel af bygningens korpus. Ligeledes dukkede det oprindelige terrazzogulv op, da håndværkerne fjernede de gamle fliser på badeværelset. Både Höganäs klinkerne og terrazzogulvet har vi valgt at bevare i lejemålet”, fortæller han om de fine fund.

Det var dog ikke alle gulvene i lejemålet, der stod til at redde, og derfor er der under renoveringen blevet tilført epoxygulve i store dele af lejemålet. Lejemålets gårdhave var også mærket af tidens tand. Derfor har vi både skiftet vinduerne mod gårdhaven, tilføjet nye stern og renset fliserne, så gårdhaven igen kan fungere som et solrigt pusterum for de frivillige. Som prikken over i’et har lejemålet også fået et flot nyt indgangsparti.

Med færdiggørelsen af den første etape af bygningen, er turen nu kommet til den sidste halvdel af bygningen. Her forventer håndværkerne at skulle bruge omtrent fire måneder på at renovere lejemålet, så det fremstår i lige så fin stand som den første halvdel. Fokus er igen på genbrug og bæredygtige elementer i den sidste halvdel af renoveringen.

Med Bazar Vest som nabo 

Da Bazar Vest i 1996 blev etableret, var den grundlæggende idé bag projektet at tilføre området anderledes beskæftigelse- og integrationsmuligheder. I linje med den idé er ambitionen bag denne renovering da også at udbyde endnu flere beskæftigelsesmuligheder til området. Derudover er renoveringen også foregået med det for øje, at vi ønskede at skabe en bedre synergi mellem ejendommene ved Bazar Vest. Chef i Bazar Vest, Ahmet Øcalan, påpeger at dette er endnu et skridt i den rigtige retning for området, og at vi fortsat ønsker at være katalysator for nye iværksættere.

Vil du høre mere om mulige lejemål?

 

Thomas Moeller Kristensen
  • Aarhus
Mads Roholt Jensen
  • Aarhus
  • København
Michelle Plath
  • Aarhus
Kasper Soeby
  • Aarhus
Charlotte L Lausen
  • Aarhus