It-virksomheder flytter ind på Havnegade 32

  • Renovering
  • Projektudvikling
  • Ny anvendelse

Ejendomsselskabet Olav de Lindes omfattende renovering af cirka 12.000 kvadratmeter i den tidligere Dampmøllen Victoria på havnen i Odense er kommet rigtig godt fra start. I denne digitale indbliksartikel dykker vi ned i første etape af den gennemgribende renovering af de første 1.200 kvadratmeter på Havnegade 32, der både skal rumme bygningens fortidsfortælling og byens fremtidige it-klynge.   

De karakteristiske hvide havnebygninger, med de orange facadebogstaver fra bygningens fortid, overtog vi ved årsskiftet. Siden har aktiviteterne med at forandre bygningen fra slidte industrilokaler til lækre kontorlejemål foregået i et højt tempo med omkring 35 lokale håndværkere i sving. Første etape, der rummede den tidligere administrationsbygning (red. bygningen med stilladset til højre i billedet), står nu færdig og nye lejere er netop flyttet ind”, fortæller Laila de Claville Knudsen, som er udlejningskonsulent i Ejendomsselskabet Olav de Linde.

Der er ikke kun ’krummer i’ bygningens bynære havnebeliggenhed i første parket til kajkantens blide bølgeskvulp. Det er der bogstavelig talt også i bygningens fortidsfortælling. Fra 1905 har der været melproduktion i ejendommen, og senest har melproducenten Munke Mølle og senere Lantmännen Cerealia-koncernen udviklet og produceret en lang række meltyper og -opskrifter i dampmøllen. I takt med at produktionen på havnen i Odense svandt ind, overtog Ejendomsselskabet Olav de Linde ejendommene ved årsskiftet 2017/2018 med henblik på at give dem nyt liv som kontorlejemål.   

Dyrke rummenes oprindelige kvaliteter
Det bærende element i en ombygning af denne kaliber er at få rummenes oprindelige kvaliteter frem og dyrke dem og deres historie. Derfor har udviklingsarbejdet været lidt af et detektivarbejde for Hans Jørgen Jensen, som er bygningskonstruktør i Ejendomsselskabet Olav de Linde. Han står for at føre den omfattende renovering fra et slidt produktionsmiljø til lækre kontorer. Det indebærer blandt andet at se ud over fortidens løbende tilpasninger, spotte bygningens oprindelige håndværk og genbruge gode materialer på bæredygtig vis.

Vi har gjort meget for at genfinde de oprindelige detaljer og materialer og få dem til at komme til sin ret igen. For eksempel har vi genbrugt gulve, døre og genskabt den oprindelige træforskalling på væggene mellem lokalerne, som tidligere har været ”gemt væk” bag traditionelt rørpuds. De nøgne vægge giver rummene den rå karakter, som er kendetegnet ved Ejendomsselskabet Olav de Lindes byggerier. Derudover arbejder vi med mange forskellige materialer og teknikker i byggeriet, hvor netop nytænkning og materialevalg gør, at hvert enkelt rum kan indtages og indbyder til opdagelse i sig selv”, fortæller Hans Jørgen Jensen.

Og opdagelser for øjet er der nok af her i de første færdige kvadratmeter. Finurlige og bevarede detaljer og materialer skyder frem, som man bevæger sig mellem rummene. Hver afrensede mursten og hver fuge træder dekorativt frem fra de rå murstensvægge, og de oprindelige fritlagte træbjælker smyger sig langs lofter og paneler som spindelvævslignende formationer. Alt sammen kombineret med små finurlige detaljer fra fortiden, herunder et indbygget elskab med rå metallåger, der fortsat er at finde på væggen blandt de oprindelige sandfarvede klinker i det nu moderniserede køkken.

Gå på opdagelse i bygningens fine detaljer i billederne herunder, og læs videre i artiklen efter billederne    

 

Den gennemgribende renovering skal imødekomme de moderne behov og krav, som lejere efterspørger, når de leder efter nye kontorlokaler. I denne første etape af renoveringen er der derfor foretaget flere markante ændringer inde som ude, der sikrer at lejemålene er topmoderne kontoromgivelser i høj kvalitet mange år ud i fremtiden.

En af de mere markante ændringer i selve bygningskonstruktionen er udnyttelsen af det tidligere loftrum oven på den gamle administrationsbygning, som har givet en hel ekstra etage. De oprindelige bjælker er bevaret, og de rejser sig nu flot op over de nye høje vindues- og dørpartier, som skal gøre rummet til et lyst miljø, ligesom de også giver adgang til en ny tagterrasse med kig til havnebassinet”, fortæller Hans Jørgen Jensen.  

Hans Jørgen har blandt andet selv sat sit præg på det nye rum ved at designe en jerntrappe, der er specialfremstillet til rummet. Den passer nu naturligt ind blandt de blotlagte murstensvægge, træbjælker og massive plankegulve. Trappen leder ud til den nye tagterrasse, hvorfra der er udsigt til en anden markant ændring: Nemlig en bygning mindre i landskabet.

De høje bygnings- og håndværksmæssige kvaliteter er kendetegnet for vores byggerier – og den kvalitet havde den nedbrudte bygning ikke. Når vi nu har revet den ned, giver det i stedet meget mere lys og rum mellem bygningerne og en helt ny passage mellem kajkanten og Havnegade”, fortæller han.      

Stor interesse fra fremtidens lejere
Det er ambitionen, at den gamle dampmølle skal huse en klynge af fremtidens it-virksomheder og danne grobund for vækst og udvikling. Og det lader til, at de spændende planer for den hvide bygning med bølgebrus som baghave allerede appellerer til interesserede erhvervslejere.

Vi oplever stor interesse for at samle it og teknologi i ét hus. Det oplever vi ved, at vi hver uge har 2-3 fremvisninger, både på de næsten færdige lokaler, men også på de lokaler, som først er færdig ultimo 2019”, fortæller Laila de Claville Knudsen.

På nuværende tidspunkt er it-virksomheden helphouse.io allerede flyttet ind i 319 kvadratmeter af de første 1.200 renoverede kvadratmeter, og det skyldes flere faktorer. 

"Vi har oplevet en enorm vækst i helphouse.io og var derfor nødsaget til at finde nye kontorlokaler, da vi var vokset ud af vores egne. I søgningen på nye lokaler var det vigtigt for os, at det var nogle lokaler, hvor vi kunne danne de rigtige rammer og miljø for vores medarbejdere, så det går i tråd med den virksomhedskultur, vi forsøger at skabe. De kriterier, synes jeg, lokalerne i Dampmøllen opfylder”, forklarer Carl Hye Thaisen, som er CEO og partner i helphouse.io.

Og han fortsætter:

Lokalerne har en spændende historie, og så kan vi se os i den vision Ejendomsselskabet Olav de Linde har om at skabe en stor it-hub, der skal tiltrække nye medarbejdere til it-branchen. Derudover er det jo altid lækkert at flytte ind i nyrenoverede lokaler. Vi har været med fra start og haft indflydelse på processen, hvilket også har været en fordel for os, så vi har kunne få det præcis som vi ville ha' det”.

I de kommende måneder gør henholdsvis Coding Pirates Danmark, Technology Denmark og Instafilm også sit indtog i den gamle administrationsbygning på havnen i Odense. 

Vidste du?

  • Næste etape forventes at stå færdigt i løbet af 2019, og til den tid kan huset rumme op til 20 forskellige virksomheder afhængig af størrelse. Flere lejemål vil kunne sammenlægges.
  • Det er på tegnebrættet, at dele af den færdige ejendom kan rumme fællesområder og fælles mødefaciliteter, da vi oplever en stigende efterspørgsel efter disse faciliteter.   
  • Restauranten Alfred & Kamilla, som er nabolejer til ejendommen, tilbyder lækker frokostordning.
  • Der etableres to fiberforbindelser til ejendommen, hvoraf den ene skal virke som nødforsyning.
  • Uderum og tagterrasser skaber det liv mange lejere sætter stor pris på.
  • Ejendommen er beliggende kun fem minutter på cykel fra Odense Banegårdscenter

Kontakt os

Hvis din virksomhed også skal flytte ind i de nyrenoverede lokaler på Havnegade 32.