Detaljerigdom på Ny Banegårdsgade 55

  • Renovering

Når samtalen falder på Ny Banegårdsgade 55 blandt nogle af Ejendomsselskabet Olav de Lindes medarbejdere, er det ikke uden et glimt af nostalgi i øjenkrogen. Det er nemlig en særdeles smuk ejendom med en fortid ud over det sædvanlige – bl.a. som epidemihospital. I 2008 blev den ombygget til helt unikke kontorlokaler. Renoveringen varede et år, hvor bygningens fortidsdetaljer én for én blev genfundet af renoveringsteamet.

Rødstensbygningen på Ny Banegårdsgade 55 er på ejendomsmæglersprog placeret i hjertet af Aarhus. Få meter til Banegården og Strøget. Med udsigt til busserne på Rutebilstationen og letbanens hvide vogne. Der har bygningen stået siden 1877, hvor udsigten unægtelig var en anden, da den husede et epidemihospital og senere var kontordomicil for De Danske Statsbaner. Ejendommen på 2.681 kvadratmeter, fordelt på fem plan, købte og renoverede vi for over ti år siden. Omhyggeligt handlede det om at se ud over tidens moderniseringer, fjerne elementer i dårlig kvalitet og finde frem til de oprindelige detaljer.

”For at finde tilbage til bygningens historie og oprindelse kiggede vi meget på bygningstegningerne. Faktisk nærstudere vi dem ret nøje, så vi kunne synliggøre bygningens detaljerigdom på ny. Men den egentlige renovering handlede i høj grad også om at stå i rummene, fornemme stemningen og se helheden. På den måde kom vi til at lære bygningen rigtig godt at kende”, indleder Ann Hübschmann, som er arkitekt på Ejendomsselskabet Olav de Lindes tegnestue. 

Det indebar blandt andet at rense blå maling af bjælkekonstruktioner og fjerne linoleumsgulve, sådan at egetræsplanker og sildebensparket blev genfundet herunder. Nu træder originale linnedskabe tilbage fra hospitalstiden flot frem i de buede fordelingsgange på flere etager. Her rensede vi også tapet og gul maling af vægge og fjernede nedsænkede lofter for at genfinde den oprindelige overdådige loftshøjde på små fire meter.

Ikke alle fortidsdetaljer dukkede dog frem ved de første øjekast på plantegningerne. Undervejs fandt renoveringsteamet nemlig detaljer, som man skal lede lidt under overfladen for at finde. Herunder imponerende bærende jernsøjler udsmykket med smukke dekorationer gemt bag vægbeklædning. Ligesom smukke terrazzogulve og gulve belagt med solide rødlige mursten dukkede op i kælderetagen og elegante gamle klinker fortsat findes på toiletfaciliteterne på første etage.

Mød Ann, se før-efter-fotos her i galleriet og læs videre nedenunder 

 

Bygningen på Ny Banegårdsgade 55 var Ann Hübschmanns første store ombygning i firmaet. Siden da har hun og de øvrige arkitekter, ingeniører og bygningskonstruktører på tegnestuen i tæt samarbejde med håndværksteamet bestående af murere, tømrere og malere foretaget cirka 100 ombygninger om året. Selvom mængden af renoveringer er stor, er udgangspunktet aldrig helt det samme.

”Vores overordnede tilgang er at få fortalt bygningens historie og give rummene karakter ved at skrælle tidens moderniseringer af. Hvor meget og hvordan er forskelligt fra bygning til bygning alt afhængig af detaljerigdommen. På Ny Banegårdsgade 55 var der mange flotte bygningsdetaljer tilstede fra begyndelsen, hvor der i andre bygninger – f.eks. vores nuværende renovering på Klamsagervej – er langt færre detaljer, som kan give rummene karakter. I alle tilfælde handler det om at finde ud af, hvordan vi kan bruge de forskellige bygningselementer til at skabe lejemål med kant og stemning”, uddyber hun.

Den omtalte kant og stemning findes blandt andet i de føromtalte buede fordelingsgange på hver af ejendommens tre midterste etager. Her skaber afrensede murstensvægge, som efterhånden er blevet en velkendt OdL-signatur, en rå og rar atmosfære, ligesom charmerende sprossede vinduespartier stadig sidder i væggene over de oprindelige dørkarme. Selv bygningens bagtrappe må siges at have sin helt egen unikke karakter. Det er et næsten hypnotiserende syn at læne overkroppen en smule ud over gelænderet og lade synet vandre i cirkler fire etager ned langs det brune gelænder.

Ikke bange for at tilføje nyt
Undervejs i ombygningen var arkitekterne og håndværkerne dog heller ikke bange for at nytænke rummene, så de blev moderne og anvendelige mange år ud i fremtiden.

”Der fandtes en del små kontorceller, som vi omdannede til større kontorer. I den forbindelse var en del døråbninger ”til overs”. I stedet for at blænde dem på traditionel vis, blev de brugt til at skabe lys i rummene ved hjælp af glaspartier, som blev monteret heri. Vi synes, det bidrager til at vise, hvordan rummene så ud før i tiden, og så giver det samtidig en rar stemning i rummene, der nu er meget mere lyse og åbne”, fortæller Ann.

Og dét – fremhæver Ann Hübschmann - er den røde tråd, som vi tilrettelægger ombygninger efter. Nemlig at forene ejendommens historie med indretningsløsninger, der er brugbare på den lange bane. Netop derfor kom håndværkerne på lidt af en opgave, da det tidligere så mørke pulterkammer på tagetagen skulle tages i brug og ombygges til kontorlokaler.

”Da måtte håndværkerne kreativt passe de nye vinduer og halvvægge ind blandt de smukke gamle bjælker, for dem skulle vi selvfølgelig bevare i rummene. Det har givet nogle pudsige løsninger i bestræbelserne på at forene bjælker og vinduer. Samtidig har det givet et af bygningens smukkeste rum, fordi bjælkerne nu smukt træder frem i rummet”, fortæller Ann.

Ombygningen af tagetagen var dog ikke den eneste etage, som frigav brugbare kvadratmeter. Også kælderetagen, der før var et mørkt, indelukket og ubrugbart rum, fik helt nyt liv, da renoveringsteamet tog fat. Og netop de lidt anderledes løsninger, som skal forenes med husets oprindelige detaljer, har vist sig at have en anden sideeffekt: De skaber samtaler.

”Kælderetagen er i dag et meget smukt og stemningsfyldt rum, hvor vi fandt de originale buede murstenslofter, vægge og gulve frem igen. Lejerne fortæller, at rummene bliver bemærket og giver en naturlig indgangsvinkel til samtaler. I det hele taget går ejendommen på Ny Banegårdsgade 55 ikke ubemærket hen – hverken blandt lejerne, besøgende eller os, der moderniserede den dengang”, afslutter hun.

Ann og renoveringsteamet var i efteråret 2018 igen tilbage i ejendommen på Ny Banegårdsgade 55 for en stund. Denne gang for at give rummene en opfriskning forud for, at hele tre nye lejere flyttede ind på de fire øverste etager.

Dyk ned i flere detaljer her

Spot Indblik

Er du læselysten efter mere?

Læs også om et par af vores totalrenoveringer, tilgangen til genbrug eller hvordan håndværkere og tegnestue samarbejder om at modernisere lejemål.