Udgivet October 11, 2023

Glade lejere i Chokoladefabrikkens gamle bygninger

På Skolen for Kunst & Design mener man, at eleverne får de helt optimale rammer for udvikling i en gammel fabriksbygning

Facade Skolen For Kunst Og Design Chokoladefabrikken Elvirasminde Klostergade i Aarhus

Vi er på besøg i Klosterport 4A i hjertet af Aarhus, hvor Skolen for Kunst & Design har undervisningslokaler.

Lokalerne er rå med grå betongulve og ældre træbjælker fra gulv til loft, og udefra ser man på røde mursten, som stadig bærer præg af at have været dækket af puds. Vinduerne ud mod Klosterport er store og buede, og skolen har på Klosterport fundet værkstedslignende rammer, der passer perfekt til deres formål og et ønske om at signalere, at her må man udfolde sig.

Skolen for Kunst & Design tilbyder blandt andet forberedende undervisning for ansøgere til arkitekt- og designskoler. Eleverne kan på skolen skærpe deres kreative evner i et miljø, hvor naboerne for fleres vedkommende også har et kreativt virke, og i skolens lokaler summer det af liv, mens der bliver tegnet, designet og tænkt kreativt. 
Undervisningslokalerne er et resultat af den renovering, Ejendomsselskabet Olav de Linde har udført i det, der engang var kendt som chokoladefabrikken Elvirasminde.

Skolen for Kunst & Design holder til i nogle af de gamle fabriksbygninger, og alle erhvervslejemålene fremstår i en rå og industriel stil, der trækker tydelige spor til dengang, man stadig lavede chokolade i Klosterport.

 

Der tænkes i kreativt miljø

Skolen for Kunst & Design er en del af et kreativt miljø, der også tæller en butik, der forhandler kunstartikler. Du finder også arkitekter, et forlag og et firma, der producerer film. Det er et helt rigtigt miljø for en skole som Skolen for Kunst & Design.

”Vi har her en perfekt ramme til at udvikle vores elevers kreative knowhow. Lejemålet her passer perfekt til os. Det er fedt, at Olav de Linde tænker i at skabe et kreativt miljø. Vi er en glad lejer,” siger Winnie Rehné, der er daglig leder af Skolen for Kunst & Design. Og hun er ikke den eneste, der er glad for at holde til i den gamle chokoladefabrik.

"Chokoladefabrikken har alt det, vi søgte i et firmadomicil. Central beliggenhed, et utraditionelt lejemål med mange spændende detaljer og en historie, der er sjov at fortælle til både gæster og medarbejdere," siger Rikke Juul Gram, kreativ direktør i arkitekttegnestuen Schønherr, der også holder til i den gamle fabrik.

 

Her må ikke være for pænt  

Winnie Rehné fortæller, at midtbystemningen, det rå og rustikke fabriksudtryk og de smalle smøger, hvor man kan gå på opdagelse og finde både vinbar og kaffeshop, er tiltrækkende for eleverne på Skolen for Kunst & Design. 90% af skolens elever kommer siden ind på arkitekt- eller designskoler.

”Vi kan lide det kreative i området, og det kan vores elever også. Det passer perfekt for os med de rå værksteder. Her skal ikke være for pænt. Det er med til at sætte gang i de kreative tanker,” siger Winnie Rehné, som fremhæver synergieffekter i området med bl.a. Aart De Vos, der forhandler kunstnerartikler.

 

Associationer til New York

Skolen for Kunst & Design har ligget i området, der før husede chokoladefabrikken Elvirasminde i godt 10 år.
Området har, siden Ejendomsselskabet Olav de Linde overtog det, haft ry for at være et kreativt kompleks og samlingspunkt for byens kulturelle vækstlag, og ejendomsselskabet har haft mange kreative lejere herinde.

”De smalle stræder giver associationer til New York, og de rå lokaler giver en stemning, der er meget forskellig fra almindelige kontormiljøer. Bygningerne appellerer meget til kreative sjæle, men de kan også sagtens rumme almindelige kontorer,” siger Kasper Søby, der er udlejningskonsulent i Ejendomsselskabet Olav de Linde.

 

Du kan se en video om transformationen af Chokoladefabrikken i Aarhus på vores YouTube-kanal.

Læs mere om erhvervsklyngen Chokoladefabrikken.

Skolen For Kunst Og Design Chokoladefabrikken Elvirasminde Klostergade i Aarhus
Facade Skolen For Kunst Og Design Chokoladefabrikken Elvirasminde Klostergade i Aarhus