Udgivet September 29, 2020

Orangeri af brugte byggematerialer på Ankersgade

Ovenpå en del af den gamle postterminal på Ankersgade i Aarhus bygger vi et orangeri af genbrugte byggematerialer. Olav de Linde vil vise, at det kan lade sig gøre at bygge næsten udelukkende med genbrug. 90 % af de anvendte materialer til orangeriet er nemlig genbrugsmaterialer.

Visualisering Ankersgade 12 Orangeri Vaeksthus Visualisering

Stregerne er sat til et ambitiøst orangeri på 140 m2, der skyder op på fundamentet af et eksisterende betontag. Karakteristisk for byggeriet af orangeriet er, at alle genbrugsmaterialerne stammer fra Aarhus. Og at de stammer fra steder, som de kan føres direkte tilbage til, før de lander på Ankersgade 12. Eksempelvis kan nævnes: Gulvene er gamle gulvbrædder fra Søren Frichs Vej 34. Døre og vinduer er fra det gamle psykiatriske hospital i Risskov. Tømmer er fra Chokoladefabrikken i Klostergade. Jernbjælker fra byggeriet af SHIP på Aarhus Ø. Mursten er fra bygningen, der husede det gamle Zap-In, på P. Hiort-Lorenzens Vej i Åbyhøj.

”Projektet udføres for at vise, at det godt kan lade sig gøre at bygge ”nyt” næsten udelukkende med genbrug – i dette tilfælde 90 % - og ikke mindst for at undersøge og blive klogere på udfordringerne ved at gøre det. Alle vores egne beslutninger tages ud fra en 360 graders genbrugsvurdering. Det vil sige, at vi ønsker så meget direkte genbrug som muligt, og ikke bare materialer, der er forandret eller omdannet til ukendelighed og så gendannet til ny anvendelse”, forklarer Olav de Linde forud for projektet, der forventes at gå i gang i oktober måned.

      

Udvikler et levende og multifunktionelt hus

Siden Ejendomsselskabet Olav de Linde overtog bygningen på Ankersgade 12 i april 2020 har en livlig byggeaktivitet bredt sig på samtlige af bygningens etager. Lige nu omdannes de over 10.000 m2 til ni forskellige erhvervslejemål til en bred vifte af brugere. Den første lejer har allerede slået dørene op for et fitnesscenter i bygningens underetage, og snart åbner Boulders en ny klatreafdeling i bygningen.

Ejendomsselskabet Olav de Linde har en lang tradition for at genbruge gamle bygninger og materialer herfra. Det er heller ikke første gang, at Olav de Linde vil inspirere til se potentiale i brugte byggematerialer. To gange har han med stor succes inviteret borgere til kvit og frit at afhente brugte byggematerialer fra to af hans bygninger, der skulle rives ned. 

Visualisering Ankersgade 12 Orangeri Vaeksthus Visualisering