Udgivet June 26, 2019

Sød fortid og rum med rå detaljer på Prags Boulevard 49

I vores københavnske bygning på Prags Boulevard 49 har vi transformeret et slidt lager til et smukt kontor. Rå, fine og klare aftryk fra bygningens begyndelse blander sig nu med nye, udvalgte tilføjelser, som det også gør sig gældende i bygningens øvrige 10.000 kvadratmeter.

Interiør i lokaler på Prags Bouldevard 49 i København 2019

Guld Barren, Yankie Baren og Skildpadden. I sin tid piblede de mundvandsfremkaldende godter frem fra produktionsmaskinerne på Prags Boulevard 49. I 1926 blev de røde bygninger opført som fabrik til Toms Chokolade, og frem til 1961 strømmede en sød duft af slik og chokolade herfra.

I dag er virkeligheden en anden. Fra én stor virksomhed til en mangfoldig blanding af cirka 24 større virksomheder såvel som enkeltmandsvirksomheder. Lejerne tæller virksomheder inden for modebranchen og en række kreative virksomheder og professionelle udøvende kunstnere.

 

Modeplatformen Miinto er blandt lejerne

I marts flyttede modeplatformen Miinto ind i det føromtalte renoverede kontorlejemål. Nye lejere er de dog ikke, da de har haft hovedkontor flere steder i bygningen siden 2013.

”Vi har været utroligt involveret hver gang, både da vi flyttede ind første gang og efterfølgende. Jeg tror endda, at vi var for meget involveret i forhold til Olav de Lindes ønske. Jeg kunne godt fornemme modstand, da jeg bad om at få grønne gulve og glas overalt. Men efter lidt snakke frem og tilbage, var Olav med på idéen og resultatet blev meget fint”, fortæller Konrad Kierklo, der grundlagde Miinto i 2009, og som er CEO i virksomheden.

Han fortsætter:

”Det samme gør sig gældende, da vi har udvidet vores lokaler tre gange. Hver gang har vi gennemgået ønsker, fundet løsninger, der passede, og løbende været involveret i processen. Olav de Linde har været dygtig til at ansætte folk, der sætter et utroligt højt serviceniveau. Vi føler os meget velkomne, og folkene, der er ansat til at varetage bygningen, er altid imødekommende, hjælpsomme og pligtopfyldende”, uddyber han. 

Lejemålet fungerede som varelager i 18 år. Lokalerne renoverede vi henover vinteren 2018/2019 med stor perfektionisme og detaljefokus. Det står nu i al sin smukke enkelthed, som bygningen oprindelig er rundet af. For seks år siden så det dog ikke sådan ud alle steder i bygningen, husker Konrad Kierklo om det første møde med ejendommen på Prags Boulevard 49.

”Vi ønskede at finde nogle rå lokaler med historie, som skulle være tæt på byen, men endnu vigtigere tæt på lufthavnen, da meget af vores forretning ligger i udlandet. Da vi så lokalerne på Prags Boulevard første gang, var de i ordets forstand RÅ, da hele ejendommen primært var brugt til værksted for kunstnere og lager i stueetagen. Hvis ikke det var fordi Olav de Linde var så imødekommende og åbne for de forslag, vi kom med, havde vi ikke turde at flytte ind. Men Olav og vi ønskede begge at skabe et dynamisk miljø og var villige til at investere i det, og det faldt vi for”, forklarer han.

Miinto lokaler på Prags Boulevard 49 i København 2022

Klinkegulv dukkede frem under beton og jern

Én af dem, som Konrad Kierklo har kontakt med i det daglige, er vores serviceleder Kim Juul Jørgensen. Han stod i spidsen for at føre renoveringen fra lager til kontor. Her var der, i lighed med bygningens fortidsånd, brug for at tænke kreativt og innovativt. Blandt andet for at føre det oprindelige patinerede brune klinkegulv brugbart og flot frem igen. 

”Når man, som vi, insisterer på at genfinde de oprindelige bygningsdetaljer, som industribygninger af den her kaliber har et væld af, så gælder det om at være nysgerrig og gå i dybden med tingene. At finde en bygnings sjæl frem igen medfører ofte en del ekstraopgaver, som kun er med til at gøre processen mere spændende”, starter Kim Juul Jørgensen.

F.eks. fandt vi det brune klinkegulv og terrazzo, fra da bygningen blev bygget, under et 12 cm. støbt lag beton og jern.

”Da vi fandt klinkerne, var det lidt som at finde en gemt skat – og så var det ellers bare i gang med at få hugget, skåret og gravet dem fri igen. Det lykkedes i rigtig fin stil og selvfølgelig med respekt for ejendommens øvrige lejere mht. larmen i de daglige arbejdstimer”, fortsætter han, og uddyber, at det frembragte originale gulv har fået en klar epoxy som bund og derefter en mat epoxy. Det, mener han, gør gulvet lettere at vedligeholde for vores lejere, og samtidig er det "lidt mere lækkert at se på”.

Også på vægge og søjler blev de oprindelige detaljer genfundet. Vægflisernes flerlagsmaling blev fjernet med håndkraft, så fliser og fuger igen kunne få luft og liv. På søjlerne med gammel kongeblå maling og på det flotte murede baumadæk (loftet) blev kalk og maling fjernet med højtryksrenser og fik efterfølgende støvbinder, så det rå udtryk beholdes.

Blandt ekstraopgaverne, som Kim Juul Jørgensen omtaler ovenfor, nævner han en gammel overmalet fyldningsdør. I stedet for blot at erstatte den med en ny, fik den nyt liv og sit oprindelige, naturlige udtryk tilbage.

”Den brugte vi faktisk en del timer på at få renset ren og flot igen. Vi synes, at den passede til rummet og i det hele taget kunne skabe stemning i rummet. Derfor måtte vi i gang med at rense den triste, grå maling helt af”, fortæller Kim.

Prags Boulevard 49 i København

I dag er et væld af forskellige virksomheder fordelt på bygningens fem etager. Lejerne er som nævnt en mangfoldig blanding af kreative erhverv, heriblandt den økologiske undertøjsproducent Organic Basics, kobbertrykker Niels Borch Jensen, Gunnar Madsens Vinhandel, fotograf Anna-Lene Riber, kunstner Ruth Campau m.fl.

Olav de Linde købte den røde ejendom på Prags Boulevard i 2007, og da trængte bygningen til en kærlig hånd. Men det var tydeligt at se, at der var mange gode kvaliteter og detaljer i den historiske produktionsbygning.

”Bygningen er bygget med høje, lyse rum, som giver et flot lysindfald. Det har vi videreført i de åbne og lyse kontor- og produktionslokaler. Hele vejen gennem rummene har vi forsøgt at give dem den rette stemning ved at respektere og genskabe det originale, samtidig med, at vi gør rummene brugbare til fremtiden”, fortsætter Kim Juul Jørgensen. 

 

Det gjorde vi også i tranformationen:

  • Overalt i det nyrenoverede lejemål er der monteret nye vinduer.
  • Facaden har fået nyt udtryk, hvor de gamle porte er lavet til indgang og dørpartier.
  • Vindfanget ved indgangspartiet: Sidefagene, som holder de to store stykker glas, er en ramme lavet af vinkeljern. De har samme mål som de eksisterende vinkeljern, som vi fandt under flere lag maling, på hjørner og betonsøjler. De to RHS-jernprofiler som går fra gulv til loft er i samme dimension som de gamle jerndragere i loftet.
  • Lejemålet har fået et effektivt akustikloft i form af akustik-lyd bafler.  
  • Det rå metal-look har også været udgangspunkt for valg af lamper, de sorte rullegitre og det sorte køkken: ”Lidt nørdet, men jeg kan godt lide, når ting passer lidt sammen”, fortæller Kim Juul Jørgensen.
  • Toiletkernen er muret op med genbrugssten. Disse sten er fra et hus, som lå lidt uden for Slagelse.

 

Læs mere om Prags Boulevard på vores porteføljeside.

Interiør i lokaler på Prags Bouldevard 49 i København 2019