Udgivet June 6, 2023

Byens puls banker i Ankersgade

Aarhus’ gamle postcentral i Ankersgade var engang et sted, man kørte forbi uden at værdige den lukkede og lidet kønne facade et blik. I dag summer den bæredygtigt renoverede ejendom af nyt liv og lokale beboere, der er på arbejde, på udkig efter et koffein-fix eller i gang med at booste træningsformen hos ejendommens nye lejere.

Gæster på Jumbo Bakery udeareal på Ankersgade 12 i Aarhus

Brooklyn i Aarhus hos Mood og Jumbo Bakery

I den sydlige ende af ejendommen holder kaffebutikken Moods og Jumbo Bakery til. Her får man udsøgte bønner og bagværk i selskab med områdets beboere. Som man sidder der og nyder bageriets cafes rå charme i forårssolen med udsigt til baneterrænet og den store Ringgadebro, er det, hvis man kniber øjnene lidt sammen, næsten som at sidde under Manhattan Bridge i Brooklyn, New York. Den rå stil, hvor oprindelige overflader og elementer er genanvendt i renoveringen af ejendommen, passer perfekt til forretningsideen bag Jumbo Bakery.

Facade Jumbo Bakery og Mood Coffee Roasters på Ankersgade 12 i Aarhus 2022

"Det er vigtigt for os at kunne byde kunderne velkommen i inspirerende lokaler, der emmer af historie og giver plads til vores kreative ambitioner. Vi er ekstremt opmærksomme på bæredygtighed og genanvendelse i vores forretning, så idéen bag ejendommen og det tætte samarbejde med udlejer om indretningen passer os perfekt."

Benjamin Birk, indehaver, Jumbo Bakery

Bæredygtig business hos Brdr. Dahl

Overfor cafeen er Danmarks største VVS-grossist flyttet ind med butik og lager. I en tid, hvor lagerfaciliteter normalt flyttes ud af byerne, går Brdr. Dahl nye veje for at styrke servicen overfor storbyens håndværkere. Her er åbent for professionelle, der kan parkere, lige udenfor indgangen, og der leveres lynhurtigt til hele byen på en flåde af elcykler, der kommer meget hurtigere frem end varevogne. Det sparer ikke bare Brdr. Dahl for besværlige og tidskrævende bilture i myldretiden med tilhørende parkeringsbesvær og bøder. Det letter også byens trafikbelastning og nedbringer Brdr. Dahl-koncernens CO2-emmisioner.

Parkering Brdr. Dahl Ankersgade 12 i Aarhus 2023
Brødrene Dahl butik Ankersgade 12 Aarhus 2023

"Vi har valgt at flytte ind her, fordi en gammel ejendom med stor grad af genanvendelse har stil. At den så også er moderne og opfylder alle vores funktionelle krav, mens den samtidig er klimavenlig, gjorde valget meget let. Det er dejligt at være på samme side og dele værdier med sin udlejer, når det gælder bæredygtighed og samarbejde."

Jan Sørensen, salgschef, Brdr. Dahl

Genbrugsfund hos Blå Kors

I ejendommens kældere går Frederikbjergs hippe beboere på udkig efter genbrugsfund til hjem og garderobe. Brugt er i dag smukt, og det er efterhånden dårlig stil at jage de nyeste kollektioner af kedsomhed frem for behov. Derfor tilbyder de sirligt arrangerede reoler og stativer i Blå Kors butik de ridser, de overraskelser og den glæde, der er ved at give ting nyt liv, ny betydning og ny funktion. Butikken drives ved lokale ildsjæles hjælp, og overskuddet anvendes til at hjælpe udsatte borgere til et værdigt liv.

Gæster i Blå Kors lokaler på Ankersgade 12 i Aarhus 2022

"Vores menneskesyn er, at selv om man som menneske har ridser, så er man altid værdifuld. Det er lidt som bygningen og varerne her, der også har ridser, men stadig rummer stor værdi for andre i fremtiden. Derfor ønskede vi os, at lokalerne her skulle præsentere vores varer lige så flotte som traditionelle butikslokaler, og det har vi i samarbejde med udlejer fået det maksimale ud af."

Anders Thidemann, butikschef, Blå Kors

Et fremtidigt samlingspunkt i lokalområdet

I centret af ejendommen er formiddagen travl. Unge IT-medarbejdere, arkitekter og rådgivere myldrer ind i kontorer og mødelokaler, mens skoleklasser og motionshungrende medlemmer forsvinder ned i kælderens gamingcenter, fitnesscenter og klatreklub. Her, hvor der engang blev sorteret post og studeret frimærker, samles områdets borgere i alle aldre nu i et aarhusiansk mikrokosmos rammet ind af en ejendom, der er 100% klar til en bæredygtig fremtid med plads til masser af nye ideer udviklet i samarbejde med lejerne.

Denne artikel er tidligere udgivet i vores bæredygtighedsrapport for 2022. Du kan se og downloade rapporten på vores side om bæredygtighedsrapportering.

Gæster på Jumbo Bakery udeareal på Ankersgade 12 i Aarhus